Portekiz Turistik Vize Hakkında

Portekiz Konsolosluğu ve Portekiz Turistik Vize Başvuru Evrakları Hakkında

 

*Pasaport 

Portekiz Turistik Schengen Vize başvurularında kullanılacak Pasaportlar; son 10 yıl içerisinde çıkarılmış, ziyaretçinin Portekiz seyahati dönüşü sonrası en az 3 ay geçerliliği olan ve vize basım işlemlerinin gerçekleşebilmesi için yan yana en az 2 boş sayfası bulunan, deforme olmamış.

*Portekiz Schengen Vize Başvuru Formu

Portekiz Turistik Schengen vize başvuruları için doldurulacak başvuru formu, başvuru sahibi tarafından eksiksiz olarak doldurulmuş olup, kişinin Portekiz vize başvurusu için ibraz edeceği evraklarda beyan edeceği bilgileri desteklemeli ve başvuru sahibinin ıslak imzasını mutlaka bulundurmalıdır. 

NOT: Portekiz Turistik Vize başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise kişi tarafından doldurulacak Portekiz Turistik Schengen vize başvuru formunun imza bölümü ebeveynler tarafından imzalanmış olmalıdır. 

*Biometrik Fotoğraf 

Portekiz Turistik Schengen Vize başvurularında kullanılacak biometrik fotoğraflar; 2 adet, 3,5x4,5 cm ölçülerinde, Portekiz Turistik Vize başvuru sahibinin güncel halini temsil eden, maksimum son 3 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz ve kişinin pasaportunda bulunan daha önce almış olduğu herhangi bir vize işleminde kullanılmamış. 

 

*Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve Nüfus Cüzdanı Fotokopisi 

Portekiz Turistik Schengen Vize işlemlerinde bulunacak kişi adına güncel tarihli, aile ve ikamet etmekte olduğu adres bilgilerini içerecek şekilde düzenlenmiş tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve ön ve arka yüz bilgilerini gösterir nüfus cüzdanı fotokopisi

*Finansal Durumu Gösterir Belgeler

Portekiz Turistik Schengen Vize işlemlerinde bulunacak kişinin son 3 aylık maaş bordroları, bağlı bulunulan kurum tarafından kaşe atılarak ıslak imzalı bir şekilde hazırlanmış olmalıdır. 

Portekiz Turistik Schengen Vize işlemlerinde bulunacak kişinin son 3 aylık aktif banka hesap özeti. Kişinin şahsi banka hesap özeti son 3 aylık aktif banka hesap hareketlerini içermeli, en az 3000 TL bakiyesi olması sağlanmalı ve banka ıslak imza, kaşe ve banka imza sirküleri ile birlikte hazırlanmış olmalıdır. 

Ayrıca Portekiz Turist Vizesi işlemlerinde bulunacak kişi adına varsa tapu, araç ruhsatı, kira gelirleri ve kredi kartı ekstreleri evraklar arasında bulundurmalıdır.

 

*Portekiz Turistik Schengen vize müracaatında bulunacak kişinin vize talebini belirten dilekçe

Portekiz Turistik Schengen Vizesi müracaatında bulunacak kişinin bağlı bulunduğu kurumun veya şirketinin antetli kağıdına işvereni/şirket yetkilisi tarafından bu şirketinin antetli kağıdına Hollanda konsolosluğuna/elçiliğine hitaben yazılmış, işveren tarafından veya şirketin imza atma yetkisi bulunan kişi tarafından kaşe ve ıslak imza atılarak hazırlanmış olmalıdır.

Portekiz Konsolosluğu/Büyükelçiliğine hitaben yazılacak vize talep dilekçesi; vize başvuru sahibinin meslek ve görev bilgilerini, maaş bilgilerini, Portekiz’e gerçekleştirecek olduğu seyahatin tarih aralıklarını ve söz konusu seyahatin kim tarafından finanse edileceği bilgileri beyan edilmelidir. 

Kişi işveren ise; Şirketinin antetli kağıdına yukarıda belirtilmiş dilekçe içeriklerini göz önünde bulundurarak kendi adına hazırlayabilir,

Kişi emekli ise; yukarıda belirtilmiş dilekçe içerik bilgilerini beyan ederek şahsen yazabilecektir.

Devlet dairesi çalışan ise; bağlı bulunduğu kurumun antetli kağıdına, ıslak imza ve mühürlü şekilde hazırlamalıdır. 

Kişinin varsa diğer Schengen ülkelerine olan seyahatinin detaylarını açıklayan dilekçe

Portekiz Turist Vizesi müracaatında bulunacak kişi eğer, Hollanda seyahati sonrası 2.ci veya 3. cü Schengen ülkelerine direk olarak seyahat edecek olması halinde bu seyahatlerine dair tarih ve seyahat içeriklerinin bilgisini beyan etmelidir. 

Kişinin bağlı bulunduğu kuruma ait bilgileri doğrulayan belgeler 

Vergi levhası – Portekiz Turistik Vizesi müracaatında bulunulacak yıldan bir önceki yıla ait vergi beyanı bilgilerini gösteren

Faaliyet belgesi – Portekiz Turistik Vizesi müracaatında bulunacak kişinin son 3 yıl içerisinde almış olduğu herhangi bir Schengen vizesi yok ise, bağlı bulunduğu kuruma ait faaliyet belgesinin aslı ibraz edilmelidir.

Şirketin imza sirküleri – Portekiz Turistik Vizesi işlemlerinde bulunacak kişinin bağlı bulunduğu kurumda imza atma yetkisi olan kişilerin imzalarını gösterir.

Şirketin ticaret sicil gazetesi – Portekiz Turistik Schengen Vize işlemlerinde bulunacak kişinin bağlı bulunduğu kurumda isim ve unvan değişikliği var ise Sicil gazete bu bilgileri içermelidir. 

Kişinin Şirkete Bağlılığını Doğrulayan Belgeler

Portekiz Turist Vizesi müracaatında bulunacak kişilerin SGK işe giriş bildirgesi, SGK hizmet dökümü ve bağlı bulunulan kurumdan alınacak, şirketin antetli kağıdına işveren tarafından düzenlenmiş, kaşe ve ıslak imzası bulunan resmi izin belgesi.

Seyahat Amacını Ve Gidilecek Ülkeyi Destekleyen Bilgilere Ait Belgeler

Portekiz Turistik vize işlemlerinde bulunacak kişilerin Portekiz’ de konaklama gerçekleştireceği yere ait rezervasyon bilgileri. Portekiz Turist Vizesi müracaatında bulunacak kişinin bu ülkede konaklama yapacağı tarihleri içermelidir.

Portekiz Dönüş Veya Seyahate Devam Edileceğini Destekleyen Belgeler

Portekiz Turist Vizesi işlemlerinde bulunacak kişinin Portekiz ülke sınırlarına giriş ve çıkış bilgilerini içeren.

Portekiz Turistik Schengen Vize işlemlerinde bulunacak kişinin Portekiz seyahatinin içeriği ticari veya ziyaret içerikli olacak olması halinde Davetiye belgesi.

Portekiz Turistik Vize işlemlerinde bulunacak kişi eğitim amaçlı Portekiz seyahat gerçekleştirecek olması halinde, hukuki münasebet, eğitim alınacak okula ödenen miktara dair belgeler ve varsa okula kayıt belgeleri.

Portekiz vize işlemlerinde bulunacak kişi, sağlık ve tedavi maksadıyla bu ülkeye seyahat gerçekleştirecek olması halinde kişinin Portekiz'de tedavisini gerçekleştirecek kurumun kabul belgesi ve vize başvuru sahibinin Portekiz'de tedavi olmasını öneren geçerli, orijinal heyet raporu. 

 

Acil tıbbi bakım, hastane tedavisi ve sağlık nedenleri için hazırlanmış belge

Portekiz vize işlemlerinde bulunacak kişinin Portekiz ’de kalış süresini kapsayan, tüm Schengen ülkelerinde geçerli, en az 30.000 Euro teminata sahip orijinal seyahat sağlık sigortası.

Aşağıda ki duruma sahip kişilerin ek olarak hazırlaması gereken evraklar 

Kişi Emekli ise, 

Emekliğini gösteri belgeler. (Emekli maaş cüzdanı, emeklilik kartı fotokopisi, emkli olunmuş kurumdan alınan yazı)

Kişi Memur ise,

Bağlı bulunulan kurumun antetli kağıdına hazırlanmış resmi izin belgesi, oda sicil kaydı ve diğer kurum evrakları

Kişi Öğrenci ise, 

Güncel tarihli orijinal öğrenci belgesi, 

Kişi Çiftçi ise, 

Bağlı bulunulan ziraat odasından alınmış ziraat sicil kaydı, kişinin varsa ekili olan tarım alanı ve topraklarına dair belgeler.

Aşağıda ki duruma sahip kişilerin ek olarak hazırlaması gereken evraklar 

Kişi 18 yaşından küçük ise,

Annesi veya babası yahut ikisinden birisi ile seyahat edecek olması halinde ebeveynler tarafından imzalanmış, noter onaylı orijinal muvafakatname belgesini ibraz etmelidir.

Kişi TC ikamet izni sahibi yabancı uyruklu ise,

En az son 6 ay geçerliliği bulunan TC oturma izni belgesi fotokopisi

Kişi başka Schengen ülkelerine seyahat edecek ise, seyahat edecek olduğu diğer Schengen ülkelerine ait konaklama ve ulaşım bilgilerini paylaşmalıdır.

Pasaport fotokopileri, Portekiz vize işlemlerinde bulunacak kişinin varsa eski pasaportunda bulunan kimlik bilgilerini içermekte olan kısmın fotokopisi, daha önce almış olduğu Schengen vizelerinin fotokopileri

Portekiz Turistik Vize ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Yeşil pasaport sahibiyim, Portekiz’e turistik seyahat için vize almadan gidebilir miyim?

Yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşları 180 gün içinde 90 günü geçmeyen seyahatleri için Portekiz'e vize almasına gerek olmayıp, bu süreyi aşan seyahatler için Portekiz'e vize almaları gerekmektedir. Dolayısıyla yeşil pasaportla turistik seyahatler için Portekiz'e vize almanıza gerek yoktur.

Portekiz turist vizesi için gerekli evraklar nelerdir?

Portekiz turist vizesi için gerekli evraklar başvuru sahibinin emekli, ev hanımı, öğrenci, çalışan olması ve çalışanın mesleğine göre değişlmektedir. Portekiz turist vizesi için istenen evraklar genel olarak pasaport, vize başvuru formu, biyometrik fotoğraf, dilekçe, seyahat amacını destekleyen bilgiler, geçim durumuna ilişkin belgeler, kimlik fotokopisi, seyahat sağlık sigortasıdır. Bu bilgilerin teyidi için Ankara Portekiz Büyükelçiliği veya Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu ile iletişime geçiniz. 

Schengen vize başvuru formu ile Portekiz turistik vize için başvuruda bulunabilir miyim?

Portekiz Schengen alanına dahil olmaktadır. Bu sebeple Portekiz turistik vize için Schengen vize başvuru formu ile başvuruda bulunabilirsiniz.

Portekiz turistik vize için ekspres uygulama var mıdır?

Portekiz turistik vize içi ekspres uygulama seçeneği olup, ek ücret karşılığında turistik vize işlem süreci 48-72 saatte sonuçlanabilmektedir.  Ancak konsolosluğun tatil günlerinin vize işlem sürecine girmemekte olup eksik evrak getirmenizin vize işlem sürecini olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır.

Portekiz turistik vize için pasaportun geçerlilik süresi ne olmalıdır?

Portekiz turistik vize için pasaportun geçerlilik süresi seyahat sonrası an az 3 ay olmalıdır. İlgili bilginin teyidi için Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu veya Ankara Portekiz Büyükelçiliği ile irtibata geçiniz. 

Portekiz turistik vize için uçak biletini satın almak gerekli midir?

Portekiz turistik vize için gidiş-dönüş uçak bileti için rezervayson yaptırıp satın almadan başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak, konsolosluk sizden başvuru sonrası uçak biletinin satın alınmasını talep edebilmektedir.

Öğrenci olarak Portekiz turist vizesi içi hangi evrakları getirmeliyim?

Öğrenci olarak Portekiz turist vizesi için gerekli evraklar pasaport, öğrenci belgesi, 2 biyometrik fotoğraf, kimlik fotokopisi, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, muvafakatname, otel ve uçak rezevasyonu, birlikte seyahat edeceğiniz kişilerin pasaport ve vize fotokopileri, öğrenci olan başvuru sahibine sponsor olacak kişiye ait sponsor olduğunu gösterir ve geçim durumuna ilişkin evraklar. Konu hakkındaki bilgiyi teyit etmek için Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu veya Ankara Portekiz Büyükelçiliği ile iletişime geçiniz. 

Bu web sitede aşağıdaki imzaya baktığımızda Knightsp.com’a ait görünüyor. Portekiz Konsolosluğu’nun resmi web sitesi ile ilgisi var mıdır?

portekizkonsoloslugu.com web sitesi, konsolosluk veya büyükelçiliğin resmi sitesi olmayıp sitede yer alan bilgilerin resmiyeti yoktur. Bu web sitesi vize çalışanlarının tecrübelerine dayanarak kurulmuş olup site insanlar için faydalı olmayı amaçlamaktadır. Knight SP, Google optimizasyon metodları kullanımı ile çeşitli internet alan adları alan bir şirkettir. Knight SP, bu alan adları ile bilgiler yayınlayarak seyahat, danışma gibi firmalar için reklam sağlayıp bu şirketlerle stratejik partnerlikler yapmaktadır. Bu web sitesinde doğru olmayan bilgiler görmeniz durumunda güncelleme ve bildirim için lütfen info@knightsp.com adresine yazınız.

Bursa'de yaşıyorum. Portekiz turistik vize için nereye başvurulmalı?

Bursa ve Türkiye'nin diğer illerinde ikamet eden kişilerin Portekiz turistik vize başvuruları Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu'nda ya da Portekiz Ankara Büyükelçiliği'nde gerçekleştirilebilmektedir.

Portekiz turistik vize için seyahat sağlık sigortası gerekli midir?

Evet, Portekiz turistik vize için seyahat sağlık sigortası gereklidir. Seyahat sağlık sigortası 30.000 Euro teminat değerinde olmalı, Portekiz'de kalış süresii kapsayıp tüm Schengen ülkeleri için geçerli olmalıdır.

Portekiz Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: www.ancara.embaixadaportugal.mne.pt